- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
Geçmişi 3.000 yıl öncesine kadar dayanan Amasra, İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropole yakınlığıyla dikkat çekiyor. Batı Karadeniz’in doğal güzelliklerinin tarihi eserlerle bütünleştiği çok özel bir yer Amasra.
Öyleki 1460 yılında Fatih Sultan Mehmed fethetmek için geldiğinde Amasra ‘ya hocası Akşemseddin’e “Lala, lala Çeşm-i Cihan bu mu ola?” diyerek hayranlığını dile getirmiştir. Çeşm-i Cihan, ‘Dünyanın gözbebeği’ demektir. Devamında ise “Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem, kalenin anahtarını bana getirin” diyerek de kolayca fethetmiştir.

Kabaca Amasra Rotası
- Amasra Kalesi
- Kemere Köprüsü
- Ağlayan Ağaç’tan Tavşan Adası Manzarası
- Direkli Kaya
- Tarihi Çekiciler Çarşısı
- Küçük Klise
- Sörf, Yelken ve Tekne Turu
- Fatih Camisi
- Barış Akarsu Parkı
Amasra Gezilecek Yerler Listesi
Amasra Kalesi

2013 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş olan kale aslında iki bölümde oluşuyor. Biri Boztepe’deki Sormagir Kalesi diğeri de Amasra’da ki Zindan Kalesi. Eskiden Boztepe bir ada olduğundan, kalenin böyle iki kısımdan oluşması mantıklı geliyor.
Kemere Köprüsü

Roma döneminde inşa edilen Kemere Köprüsü Bizanslılar döneminde 8. ve 9. yüzyıllarda onarım görmüştür. Tarihi Kemere Köprüsü yuvarlak kemerli, tek gözlü taş kemerin genişliği 5,89 metre, boyu 29,59 metre yüksekliğindedir.
Ağlayan Ağaç’tan Tavşan Adası Manzarası

Kemere köprüsü ile Amasra’ya bağlanan Boztepe’de yer alan Ağlayan Ağaç, altına kurulmul olan çay bahçesinde Tavşan Adası manzarası tek kelimeyle efsane.
Yaşı 300-350 arasında olması tahmin edilen Ağlayan Ağaç havadan aldığı nemi bünyesinde toplayıp yapraklarından aşağı damlacıklar halinde süzülmesiyle bir ağacın ağlıyormuş gibi gözükmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Direkli Kaya

Cenevizliler döneminden kalma, 7 metrelik bu gözetleme kulesi artık günümüzde plaj olmuş durumda. Kulenin etrafından sahile atlayabilir ve yüzebilirsiniz. Gerçekten de Amasra’nın popüler plajı haline gelmiş olan Dilekli Kaya’da gün batımını izlemekte ayrıca keyifli.
Tarihi Çekiciler Çarşısı

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Amasra’nın ağaç oymacılığı geleneğini yaşatan yerel esnaf, ürettikleri el emeği ürünleriyle Amasra’ya gelen yerli/ yabancı turistlerin beğenisine sunuyor.
Küçük Kilise

9. yüzyılda inşa edilen Küçük Kilise, 15. yüzyılda mescide dönüştürülmüştür. 1930 yılında ise ibadete kapatılan tarihi yapı, Amasra Müzesi tarafından 2002 yılında restorasyon çalışmalarıyla “Kültür ve Sanat Evi” adıyla hizmete açılmıştır.
Sörf, Yelken ve Tekne Turu
Büyük liman tarafında bulunan Amasra Yelken Kulübü’nde sörf, yelken ve kano kiralayabilirsiniz. Yelken kulübü’nün facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ancak tekne turu yapabilmek için Büyük Liman’da Yelken Kulübü’nün tam karşı tarafına geçmeniz gerekmektedir. Tekne turu yaklaşık 45 dakika sürmekte olup Amasra’nın tüm zenginliğini görme şansı elde edebilirsiniz.
Ancak bazı havalarda rüzgar çok fazla olup deniz dalgalı olabiliyor. Bu durumda tekne turları yapılmıyor.
Yelken kulubü’nün konumu için tıklayınız.
Tekne Turu’nun konumu için tıklayınız.
Fatih Camisi

Amasra kalesi içinde 9. yüzyılda yapılmış bir Bizans kilisesidir. Amasra’nın Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sırasında camiye dönüştürülmesinin ardından günümüze kadar cuma namazlarında hutbeler kılıçla okutulmaktadır. Kılıç fethin sembolüdür.
Barış Akarsu Parkı

Rahmetli Amasra’lı Şarkıcı Barış Akarsu’ya ithafen yapılan Barış Akarsu Parkı. Amasra demişken onsuz olmaz gerçekten. Allah rahmet eylesin güzel insan.
Barış Akarsu’nun Amasra için yazdığı müzik:
Mezarına gitmek isteyenler Amasra Şehir Mezarlığı’na gidebilirler. Konum için tıklayabilirsiniz.
Amasra Plajları
Merkezde bulunan Küçük Liman ile Büyük Liman Plajı‘nda denize girebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye hizmetide vardır. Küçük Liman Plajı’nın konumu için tıklayınız. Büyük Liman Plajı’nın konumu için tıklayınız.
Çakraz Plajı ve Bozköy Plajı Amasra’nın en iyi plajlarına sahiptir. Çakraz Plajında biraz daha yapılaşma varken Bozköy biraz daha sakin. Buralarda kamp alanlarıda var aynı zamanda. Bu sefer kamp amaçlı değil gezme amaçlı gittiğim için sadece görüp gelebildim 😀 Çakraz Plajı konumu için tıklayın. Bozköy Plajı konumu için tıklayın.
İnkumu Plajı ise tüm Bartın’daki en popüler plaj. Sahil hattı boyunca balıkçılar, pideciler gibi çok fazla yeme-içme yeri var. Buradan gün batımı da güzel izleniyor. Konum için tıklayın.
Amasra’da Yeme-İçme
Mustafa Amca’nın Yeri (Canlı Balık)
Amasra’da balık yiyebileceğiniz en iyi yer. Biz öğrenciler için fiyatlar biraz fazla olsa da gidilebilir düşüncesindeyim. Konum için tıklayınız.
Türkan Hanım’ın Yeri
Amasra’da kahvaltı yapmak isterseniz Türkan Hanım’ın Yeri’ni tavsiye edebilirim. Konum için tıklayınız.
Carlos Balık
Kızartma balık ve midye için uygun fiyatlı, kale duvarı dibindeki Carlos Balık güzel bir seçenek. Tekne turunda sıra beklerken gidebileceğiniz bir yer. Tavsiye ederim. Konum için tıklayınız.
Amasra’da balık yemek, yemek kültürü haline gelmişken Amasra Salata’sı da Amasra’nın simgesi haline gelmiş durumda. İçeriside 28 çeşit malzeme bulunmaktadır.

Son Olarak
Korona zamanlarında hijeyene dikkat ederek gezmek biraz zor olsada elimizden geldiğince dikkat ettik. Onun anısına ithafen bu resmi koymak istedim 🙂

Amasra seyahatımda bir çok güzel yeri gezdim ve en sonunda farkettim ki ne üzerimde bir stres ne bir sıkıntı kalmış. Amasra’yı gerçekten yaşamanızı, içinize çekmenizi tavsiye ederim.